Cum, unde, cu cine să naști?

Birth Into Being

birthasweknowit.com
Birth as we know it

In primul rând, vizionați filmulețul din link, e cel puțin interesant. Varianta completa, de peste o oră, se poate cumpăra de pe pagina lor sau viziona la cursul Dittei, Renașterea.

Revenind la întrebările din titlu, nu toate ne permitem luxul de a naște cu delfinii lângă noi, deși ar fi frumos, nu-i așa?

Cum să naștem? Frumos, cu blândețe și cu răbdare. Așa cum ar fi natural și normal. O altfel de normalitate decât poveștile horror din spitalele moderne de stat, uneori și cele private, de unde ieșim traumatizați, atât mamele cât și bebelușii. Atât de înfricoșătoare ni se pare nașterea naturală, încât am ajuns s-o condamnăm din start și să apelăm imediat la ”beneficiile” medicinei moderne din domeniu, cezariana. Sau măcar o epidurală, acolo…Atenție, a nu se confunda nașterea naturală cu nașterea pe cale naturală și atât. Înainte de a alege, merită să ne informăm asupra efectelor cezarienei/anesteziilor/perfuziilor asupra mamei și a bebelușului, efecte pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung, pe toate planurile – fizic, emoțional, mental, spiritual. Pentru că nașterea nu este un act strict fizic, sau medical, așa cum e văzut azi de către mulți. Nici concepția n-a fost…de ce ar fi nașterea altfel?! Bănuiesc că nu se consideră nicio mămică doar o bucată de carne vie…cu existență fizică 3D și atât.

Marele final al concepției este nașterea bebelușului după cele 9 luni. Vă place poza de mai sus? Așa vreau să arătăm și noi după naștere. Nicidecum despărțiți. Nașterea ar trebui să fie un act la fel de sfânt, de intim, de sigur, de instinctual ca și actul concepției…cu aceiași participanți. Ia informați-vă și ce drepturi aveți la naștere, drepturi pe care nu vi le spune nimeni, pentru că nu sunt comode și nu se încadrează în protocoale, sau se renovează aripa de spital unde se putea naște asistat de către tătic.

Cert este că nu naște nimeni în locul mămicii. Vă place sau nu, duetul mamă-copil este cel care are rolul principal la naștere. Nu te ”naște” niciun medic, moașă sau asistentă, este responsabilitatea ta ca și mămică. De frica durerii, sau la diverse recomandări bine- sau  mai puțin bine-intenționate, mămica cedează acest drept, această responsabilitate…ei bine, nu aș vrea să ajung acolo. Fricile sunt normale, dar se poate lucra cu ele. Înainte de a ajunge la naștere, ca și pregătire. Beneficiile sunt maxime, un start bun în viață nu se poate compara cu nimic. Este genul de experiență pentru care merită să iei un credit și să cauți alternativa potrivită pentru tine și bebele tău. Se întâmplă odată în viață și este ireversibilă această experiență. Pentru mine, alternativa este în afara orașului. Însă m-aș duce chiar și în altă țară ca să ofer posibilitatea acestui start bun. Mai departe depinde de bebe, ce va dori el de la această experiență. Este momentul lui de glorie, până la urmă, ziua lui de naștere, aleasă numai de el…

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

Leave a Reply