Soluția: tăiem lefurile bugetarilor cu 25%

Deschid mailul seara și încep să râd. Titlul zilei: declarația de reducere a salariilor tuturor bugetarilor cu 25%. Nu mai vorbim de pensii, șomaj, subvenții etc. După ce ne-au amenințat 2 zile cu creșterea TVA-ului și a cotei unice, care se presupunea o măsură total anti-socială, s-au decis să taie “doar” de la bugetari. Problema intervine la expresia “toți bugetarii”.

Da’ de ce? De ce să taie de la femeia de servici care ia 6 milioane lei vechi pe lună, sau de la mine, care iau 9? În loc să cadă capete “mari și grase”, tot salariatul de rând suferă. Să se ducă la IMM-uri, că alocăm fonduri pentru dezvoltarea lor…Ha ha ha, ce glumă bună! Ați vorbit în ultimul timp cu un mic întreprinzător, ales la întâmplare, să vedeți cum e el încurajat să producă? Amenzi peste amenzi, impozite peste impozite…da, sigur se va dezvolta și ne va angaja. În plus, în cazul cel mai feircit se adună 3 mld de lei la buget, iar la anul avem de plătit la FMI 6 mld. De unde se vor mai sprijini IMM-urile?!

Presupunând că ne și ducem, până la urmă, la privat (de preferință în străinătate), ce vor face toți șefii și sefuleții angajați pe pile la buget?! Aoleu, n-o să le mai facă nimeni treaba și se va vedea că sunt incompetenți. Dar nu, ei nu pot fi concediați. Altfel erau deja plecați, după propunerile guvernanților de anul trecut, de a concedia x sute de mii de funcționărași, propuneri de combatere a crizei care au rămas vorbe în vânt. Parcă și văd ședințele: Pe ăsta nu putem să-l dăm afară, că mă are la mână, pe ăsta nu că e nepotu’ lui X, pe ăsta nu că am afaceri cu el etc.

Iar acum, din cele 2 rele la îndemână, adică să sufere toată lumea de la mărirea taxelor și impozitelor sau să sufere doar bugetarii și pensionarii, măsura așa-zis populistă a lui Băse e cea de-a doua. Așa că un inginer/profesor rămâne cu 7 milioane din 9,x, în timp ce directorii de agenții și răs-agenții, membrii consiliilor de administrații de la n instituții și alți funcționari fără număr norocoși=piloși rămân de la 50 de milioane cu vreo 37. În vreme de criză, un salariu frumușel totuși. Nimic de plâns la ei. Și nu au altceva de făcut decât controale și să dea amenzi. Dar statul ne ajută și ne susține, oh da!

Ce să mai vorbim, doctorii au plecat deja peste hotare. Și se vede. Profesori e clar că nu-i trebuie lui Băse, să educe populația, că doar cum altfel să prostească poporul…așa că nu mă miră că îsi bate joc de ei. Mai rămân preoții și biserica…mă abțin să comentez cât de apolitică e această instituție. Uite așa se duce o națiune pe apa sâmbetei…pardon, a democrației.

Leave a comment

Leave a Reply