Sarcina – Analiza TORCH

Feb 7, 2011 by     No Comments    Posted under: Diverse

torch
Ai rămas însărcinată sau vrei să rămâi? Obligatoriu va trebui să faci un set de analize care se cheamă TORCH (toxoplasmoză, rubeolă, cytomegalovirus şi herpes simplex virus). O vine de la Others (altele), care la noi n-am văzut să se facă, ar include: Hepatitis B, Coxsackievirus, Syphilis, Varicella-Zoster Virus, HIV, şi Parvovirus B19. Acestea sunt infecţii care trec de la mamă la făt prin placentă şi pot cauza malformaţii severe sau chiar moartea fătului.

Testul TORCH şi cuprinde de fapt un grup de analize de sânge (determinări hematologice) care stabilesc prezenţa anticorpilor specifici şi nivelul concentraţiei lor sangvine (anticorpii sunt molecule proteice secretate de sistemul imun al pacientului ca răspuns de apărare împotriva diverselor infecţii). Practic se recoltează sânge (2 eprubete).

În Braşov, ca idee, preţurile variază de la 276 de lei (Hiperdia), la 335 de lei (Livada Vulturului). Între acestea ar fi la cca. 300 de lei (Bioclinica, Biosan, Santevie). Nu vă bazaţi pe informaţii telefonice, că de la Call-Centerul Hiperdiei am aflat că preţul este 243 de lei, iar când am plătit, a fost 276 (la 3 zile diferenţă). De asemenea, asistentele de acolo nu prea se pricep să facă scăderi matematice, aşa că fiţi atenţi la rest. În plus, este coadă şi la recepţie şi la recoltare, însă merge destul de repede. În 30 de minute eram gata. Cu problemele de rigoare la găsirea unei vene (pentru că sunt cea mai…sensibilă, asimptomatică, alergică la spirt, cu vene invizibile etc etc)

Pe buletinul de analize vor apărea doi indicatori, cu rezultatul analizei, respectiv nivelurile de încadrare, în paranteză (intre ce valori e pozitiv, reactiv, sau negativ, nonreactiv, sau absent, sau incert – se recomandă repetarea).
IgM, imunoglobulină M caracterizează infecţia în acţiune. Este contraindicata o sarcină în perioada de IgM pozitiv. Infecţia la o perioadă de 3-6 luni devine cronică, deci se negativează IgM. Este necesară o reexaminare periodică şi tratament după caz, până la negativarea IgM.

IgG, imunoglobulină G sunt anticorpii ce caracterizează o infecţie cronică, mai bine zis, răspunsul sistemului imunitar la infecţie. Înseamnă că persoană a trecut prin boală, este imunizată. Femeia poate rămâne însărcinată şi poate naşte un copil sănătos, care la naştere primeşte un bagaj de anticorpi, atât de necesari în primele luni de viaţă. Alăptatul la sân (în special colostrul din primele 2-3 zile după naştere) este de asemenea o imunizare pasivă a copilului, atât de necesară lui.

Probabil mai urmează şi alte (tone) de analize, aşa că subiectul rămâne deschis…

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>