Rino-traheita felina

Mar 6, 2012 by     No Comments    Posted under: Pisici

Acest articol are caracter pur informativ despre afecțiunile căilor respiratorii la pisică, simptome și posibile soluții pentru tratament medical și holistic.

Ce faci când pisica are muci și nu-i mai trece? S-ar putea zice c-a răcit sau are o gripă (cat-flu).

Presupun că nici prin cap nu v-ar fi trecut că răceala pisicii (infecții ale căilor respiratorii superioare) poate fi cauzată de n (unde n tinde la infinit) tipuri de viruși, bacterii și combinații ale lor, unele dintre ele fatale, chiar.

Așadar, posibile cauze și simptomele specifice:

· Feline rhinotracheitis virus (FRV) sau herpesvirus: conjunctivită puternică, muci cu stropi, tuse evidența
· Feline calicivirus (FCV): semne clinice mai atenuate, ulcerații orale
· Feline coronavirus (FCoV)
· Bordetella bronchiseptica: tuse specifică
· Pasturella multocida
· Mycoplasma species
· Chlamydophila felis: conjunctivită
A· Aerisire deficitară, umiditate ridicată, mediu cu mult praf, supra-aglomerare.

Bineînțeles, există teste pentru aceste afecțiuni, însă tratamentul e cam același, așa că de regulă, nu se complică nimeni să le facă. La baza acestor afecțiuni pot sta însă și alte boli, mai grave, cum ar fi Feline immunodeficiency virus (FIV) sau Feline leukemia virus (FeLV), sau Feline foamy virus (FeFV). Și mai sunt și toate bolile de plămâni- boli ale tractului respirator inferior. Nu vreți să știți despre ele dacă nu e cazul.

Să revenim la simptomele generale ale  pisicii gripate. Acestea pot fi:

· Strănut
· Conjunctivită
· Scurgeri nazale și oculare inițial cu aspect de ser și ajungând la faza de muco-purulent
· Ulcerații ale limbii și gurii
· Salivare excesivă
· Inapetență
· Depresie
· Febră
· Tuse
· Șchiopătat (în FCV)

În momentul în care nu mai mănâncă, are febră, tușește, are diaree, și/sau vomită, mergeți urgent la veterinar! Deja s-a depășit faza de răceală!

Se tratează simptomele și se oferă multă grijă și atenție. Tratamentele pot fi:

1. Antivirale: din păcate nu se face cu antivirale specifice FRV, FCV. În FRV, ajută amimo-acidul L-lysine, adiministrat oral, 200mg/zi în hrană.

2. Antibiotice: în mod ideal, s-ar selecta pe bază de culturi, sensibilitate. De regulă, se folosesc antibiotice cu spectru larg: Amoxycillin-clavulanic acid sau un cephalosporin. Doxycycline se folosește în cazurile de  B. bronchiseptica, Mycoplasma spp., sau C. felis.

3. Lichide și hrană intravenos sau prin tub nazalo-esofaringian.

4. Îngrijirea zonei ochilor, nasului și a blăniței, să rămână curate.

5. multivitamine, în special complex B

6. Mucolitice, pentru a ajuta în expectorație.Ex. bromhexine (Bisolvon) @ 3mg/cat Intramuscular  la 24 de ore, sau 1mg/kg oral la 24 de ore.

7. Aburi sau inhalații cu aer pentru a elibera căile respiratorii. Dacă e cazul se pot adăuga bronho-dilatatoare.

8. Decongestionante: picături nazale cu oxymetazoline (Afrazine), o picătură/nară la 12 ore, timp de maximum 48 de ore.

9. Imuno-stimulatoare: nu sunt pe deplin acceptate de lumea medicală. Ar fi Interferon w recombinat pentru feline, Virbagen Omega de la Virbac. E foarte scump, însă. Se fac trei reprize de injecții a câte 5 zile timp de 3 luni, cost total undeva la 3000 lei.

Complicații: inflamația trece mai jos la bronhii și la plamani sau se cronicizeaz.

Cauze ale rino-traheitei cronice: rinită cronică idiopatică (cea mai frecventă, când rămâne cu sechele, iar tratamentul se rezumă la cele de mai sus și un management al simptomelor), rinită bacterială cronică, rinită fungica, rinită alergică, polipi nazo-faringeali, polipi nazali, stenoză nazală (mebrana), neoplazie (tumori), corp străin, traume, defecte congenitale, afecțiuni dentare grave.

Tratamente holistice, naturiste, au început să apară și pentru animale.

Acestea pot include:

-Interferon picături administrat câte o picătură o dată sau de două ori pe zi.

-Echinaceea pudră, sau tinctura preparată pentru a elimina alcoolul. Cantitatea se diminuează de la doză/om la greutatea pisicii.

– Ochii se pot curăța cu soluție salină sau apă caldă, după care se poate aplica câte o picătură de picături de ochi de iarbă de silur (floare de ochi, Euphrasia officinalis) și câteva picături intern oral, de 2 ori pe zi

– Vitamine: C (tamponată, de la 125 la 250 mg./zi per pisică), A (sub formă de ulei de ficat de cod, cca 1/4 linguriță pe zi), E (50 U.I.=unitati internaționale/zi), spirulină, 1 tabletă/zi (pentru flavonoizi, minerale, proteine) sau un complex de multivitamine.

-Lysina, 50-100 mg pe zi, în cazul herpes-virusului în special

– alimente specifice: supă de pui, sardine, ton, bucățele mici de usturoi (puțin, că altfel dă în anemie, ceapa și usturoiul sunt otrăvitoare pentru pisici).

– vapori de apă sau aburi sau inhalații (închideți pisica în coșulețul de transport, plasați în fața grilajului vasul cu apă fierbinte, unde nu ajunge cu laba, acoperiți totul cu o pătură, lăsați 15-20 de minute, verificând regulat să nu aibă vreun discomfort pisica, repetați de 3 ori pe zi cât timp simptomele persistă)

Pentru mai multe informații consultați un specialist homeopat. Nici un tratament făcut după ureche nu este recomandat.

 

http://www.felineasthma.org/links/gunn-moore.htm

http://www.harpsie.com/cat_flu.htm#steaming

http://drschoen.com/articles_L1_16.html

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>