raci

Dacă la pescuit ai avut (ne)norocul să prinzi raci, sunt delicioși. Cu condiția să te mulțumești cu puțin și să ai răbdare să-i cureți.
Ca o primă condiție, trebuie să fie neapărat vii. Îi ții în apă până acasă, în pet de 5l, de exemplu. De preferință fără să-l verși prin mașină, dar dacă se varsă, nu e mare pagubă, stergi cât poți, se usucă pe urmă…Dacă ai și un pisic curios ca Duo, poți să le faci și cunoștință. Iar dacă moare vreun rac în proces, ajunge jucăria de atracție maximă a pisicilor, clar.Se pune apă cu multă sare la fiert, când clocotește, se aruncă racii, (teoretic spălați în 3 ape, practic i-am ținut și în pet și în lighean și aia a fost), în oală. Apa trebuie să îi acopere. Se fierb 5 minute după ce dau în clocot. Și se înroșesc.

Se scot și se răcesc, se rup cozile și cleștii, se desface carapacea de pe ele, se păstrează cărnița albă-rozalie. Atenție, scoateți din coadă și “mațul”. Operațiunea durează destul de mult. Ce rezultă: se vede în farfurie. Puțină cărniță, care, cu lămâie, are gust excepțional. Restul e ornament.

Leave a comment

Leave a Reply