Rețetă – Înghețată de fructe

Pentru că e vară.
Prima dată nu mi-a ieșit rețeta găsită într-un ziar, așa ca a doua oară am știut mai bine ce fac și în ce ordine.
Scoatem ingredientele pe masă:
1/2 l lapte
50g unt sau margarină
3 ouă
10 linguri zahăr
2 linguri rase de făină
3 feluri de fructe la alegere (cam câte 125g din fiecare, pot fi 2 kiwi mici, caise, piersici, căpșuni, am folosit și dulceață acrișoară de vișine cu ruzinci)
Poate fi și un singur fruct, caz în care iese un singur fel de înghețată, evident.
Mai e nevoie de caserole în care se va pune înghețata (cca 250ml fiecare), plus 2 vase în care se vor freca gălbenușurile, respectiv se vor bate albușurile. Și de o oală în care fierbem compoziția.

Cel mai bine e să pregătim fructele înainte, adică să le curățăm și să le mărunțim.. Dacă folosim fructe care se oxidează, e bine să le stropim cu zeamă de lămâie.
Apoi punem la fiert laptele cu untul. Păstrăm puțin lapte rece. Între timp despărțim gălbenușurile de albușuri și frecăm gălbenușurile spumă cu 3 linguri de zahăr. Încorporăm tot aici făina, subțiem cu lapte rece.
Luăm oala cu laptele fiert de pe foc, încorporăm treptat compoziția cu gălbenușuri, punem pe foc și o lăsăm să dea în clocot, amestecând mereu. După care o punem la răcit.
Batem albușurile spumă, adăugăm treptat restul de 7 linguri de zahăr, batem până se întărește, ca pentru bezea. Când s-a răcit cealaltă compoziție, din oală, (eu n-am avut atâta răbdare), se încorporează spuma în ea. Eventual, bate albușurile după ce s-a răcit compoziția. Probabil e timp și să pregătești fructele, tot în etapa asta.
Mai departe e simplu: se amestecă crema rezultată cu fructele, în caserole, și se bagă la congelator. Odată amestecată crema cu fructele, dacă se lasă afară, își vor lăsa zeama la fund și nu mai e așa bună înghețata, deasupra va fi spumă, jos, gheață.
Poftă mare!

Leave a comment

Leave a Reply