Rețetă pentru iepure – vânat

iepureCarnea de vânat se marinează în prealabil, mai ales dacă este mai bătrână. Asta după ce s-a trecut prin mai multe ape, ca să iasă sângele.

Pentru iepure putem aplica următoarea rețetă:

Zeama de marinat: Tăiem rondele 2 buc de ceapă roșie , 1 morcov mare, 1 pătrunjel și le dăm în clocot în 2 litri de apă. Condimentăm cu sare, piper măcinat, 2 foi de dafin, câteva boabe de muștar și puțin oțet. După ce au fiert, punem zeama la răcit.

Iepurele se curăță de membrane, se taie bucăți, Coloana se lasă într-o bucată, la fel și pulpele. Din piept, ficat și plamâni se face tocăniță sau pateu.

Bucățile pentru marinat se pun într-un vas adânc și se toarnă peste ele zeama răcită. Se lasă la marinat 3-4 zile, în fiecare zi zeama se refierbe, se răcește și se toarnă pe carne.

După câteva zile se scot bucățile de carne în tigaie, și se înmoaie, în untură fierbinte, stropite cu zeama de la marinat, la aburi, împreună cu legumele.  Apoi se prăjesc separat la foc mare.

Legumele  se lasă la prăjit până când se evaporă zeama, apoi se presară cu făină,  se tornă peste ele restul de zeamă și se lasă să fiarbă. Se trec prin strecurătoare, se mai fierb odată cu smântână, după care se colorează cu zahăr caramelizat.

Carnea prăjită, puțin răcită, se feliază și se păstrează în sosul fierbinte rezultat până la servire. Pentru garnitură se pot folosi găluști de făină  (nokedli), paste, sau crochete de cartofi.

Poftă bună!

Leave a comment

Leave a Reply