Profesor din 2012

Feb 22, 2012 by     No Comments    Posted under: Invatamant

 

Citim din ziar:

“În judeţul Braşov, sunt libere 266 de posturi care au valabilitate mai mare de patru ani ceea ce înseamnă că viitorii profesori se pot titulariza la şcoala unde se angajează, potrivit monitorulexpres.ro.

Anul 2011 a fost ultimul în care Ministerul Educaţiei a organizat concursuri de titularizare sau suplinire. Pentru anul şcolar următor, viitorii profesori vor susţine un examen direct la şcoala unde vor dori să profeseze. Inspectoratele şcolare judeţene din toată ţara au afişat listele cu posturile libere.

Pe site-ul //titularizare.edu.ro /2012, pentru anul şcolar 2012-2013, în unităţile de învăţămînt din judeţul Braşov sunt puse la dispoziţia candidaţilor care doresc să intre în sistemul de învăţămînt 266 de posturi. Alte 549 de posturi scoase la concurs au o valabilitate mai mică de patru ani. 627 de posturi sunt incomplete, adică fracţii de normă care se pot combina însă între ele pentru a forma o normă întreagă.

Cadrele didactice angajate vor semna contracte pe perioadă determinată, până la obţinerea definitivatului. Cei care au definitivatul sînt angajaţi de şcoli pe perioadă nedeterminată. “

Foarte frumos, o prescurtare extraordinară (extraordinar de proastă) a articolului din Monitorul. Care necesită câteva precizări importante.

1. Cele 266 de posturi din Brașov sunt scoase…pentru restrângerea titularilor în primul rând. Apoi lista va fi actualizată până la 30 martie 2012 cu ocuparea posturilor prin prelungire pe durată nedeterminată ( în cazul în care suplinitorul a luat minim 7 la un concurs național în ultimii 3 ani) sau determinată (continuitate la suplinire) a contractului existent.

2. Ceea ce rămâne e scos la concurs. Aștept cu nerăbdare dacă rămâne ceva. Evident, rămân posturile de suplinire, adică cu viabilitate sub 4 ani. Și cele incomplete. O parte. Pentru concurs se va susține o lecție deschisă care va conta 25% din notă finală, iar undeva în vară se va susține un examen scris (75%). Se mai pomenește de interviu, probă orală (dacă predarea se va face în altă limbă decât cea a efectuării studiilor) și probă practică la unitatea care a scos postul. Sincer nu mi-e foarte clar unde se susține lecția…la școală unde predau sau la cea/cele unde mă înscriu pentru concurs?!

3. Titularii de sistem (că mai sunt ăia pe unitate prin noua lege) sunt și vor fi protejați în continuare. Doar nu sunt ei pe primul loc și acum, cu tranferul pentru restrângere sau restructurare?! Nu mai vorbim de situațiile unde restrângerile se fac la cerere, fără alt scop decât cel de a pleca ușor și fără probleme pe un alt post mai bun. Dacă citim un pic pe forum, pe edu.ro, ne lămurim perfect…

4. Ca și nou venit, dacă ai studii de licență-3 ani, îți mai trebuie master pedagogic -2 ani, mai stai un an în stagiatură și abia apoi, după alți 2 ani, poți obține definitivatul. Definitivat care se va da tot local, pe bază de lecție deschisă și examen scris. Există un capitol separat în Metodologie referitor la Def. În total? Dacă mai faci și master de specialitate, 3+2+2+1=8 ani, plus 2 până la Def, 10 ani din viață ca să ajungi profesor cu Definitivat. Oh da, foarte atractivă perspectivă. Și nu discutăm aici de salarii și alte nebuneli…pardon, avantaje. Până și medic rezident ajungi mai repede… “

 

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>