Cum să fii neașteptat de însărcinată, sănătoasă și fericită- episodul 4

Feb 23, 2016 by     1 Comment     Posted under: Brașov, Diverse, Magie de mami

images (1)Scrisoare către medicul obstetrician-ginecolog, după discuția de la ultima întâlnire, care m-a lăsat cam dezumflată. De ce? Păi, a desființat din start ideea planului de naștere, epiziotomia este o procedură necesară și cam obligatorie, iar mai departe de atât nici n-am ajuns cu discuția, căci “planurile de acasă nu se potrivesc cu cele din târg.”

Scrisoarea e cea de mai jos. După o săptămână încă nu am niciun răspuns, dar cine știe… Între timp, lectură plăcută.

“Despre naștere aș fi vrut să discutăm mai în detaliu, întrucât sunt un pacient și o persoană mai neconvențional/ă. Am înțeles că planurile în avans nu se potrivesc totdeauna cu realitatea de la fața locului, că experiența Dvs. v-a dovedit asta probabil de nenumărate ori. Totuși consider că ar trebui să fiți în temă cu ce fel de naștere îmi doresc eu și să-mi spuneți dinainte dacă agreați/puteți respecta părerea și direcțiile de acțiune pe care le consider eu importante, în cazul în care se pretează la condițiile nașterii, această desfășurându-se normal și natural, fără complicații de niciun fel. Scopul final este o experiență cât mai plăcută posibil și mulțumitoare, cu o mămică și un bebeluș sănătoși și fericiți.

Întrucât la maternitate nu mai există acea rezervă-salon portocaliu de naștere, am exclus această posibilitate. Consider că este un moment mult prea personal și intim, m-ar tulbura alte nașteri desfășurate în proximitate, m-ar stresa și m-ar scoate din starea normală de travaliu, așa cum o proiectez. Am discutat la Regina Maria și am aflat că nașterea în apă se rezumă strict la travaliu în apă, ceea ce iarăși nu-mi prezintă nicio atractivitate.

În concluzie, la Brașov rămâne opțiunea pentru naștere naturală în salon propriu la Regina Maria, unde travaliul se poate desfășura în atmosferă propice (poziții alese de travaliu, ambient, muzică etc.). Natural înseamnă mult mai multe aspecte decât “pe cale naturală, vaginală”.În cazul în care totul merge la fel de ok ca și sarcina, aș dori să fiu doar supravegheată și monitorizată, în sensul de intervenție minimă posibilă. Aici mă refer la lipsa unor procedee care le consider traumatizante – gen clismă, lipsa anesteziei, lipsa branulei-perfuziei cu oxitocină sau alte substanțe și evitarea “grăbirii” nașterii, lăsarea travaliului să se desfășoare în ritmul său, minimalizarea contactului cu corpuri străine la verificarea dilatației, evitarea epiziotomiei (rețin atenționările și riscurile pe care mi le-ați expus, însă am nenumărate exemple atât în familie cât și în afara ei care demonstrează că se poate și fără, fără complicații ulterioare de niciun fel), poziție aleasă liber la momentul nașterii, așezarea bebelui în contact piele-pe-piele cu mine imediat după expulzie și rămânerea lui acolo până la tăierea cordonului, care ar trebui să se întâmple numai după încetarea pulsației pe cordon. În continuare, cerința de intervenție minimă se extinde și către bebeluș, dar asta presupun că o voi discuta cu neonatologul (fără injecții, vaccinuri, înțepături, lapte praf sau orice altceva în alimentație, exceptând laptele matern de la sân etc.).

Aceste condiții le-am selectat după o informare prealabilă solidă, nu din bravură sau din simpatie pentru anumite orientări, iar detaliile respective sunt la fel de importante pentru mine ca și celelalte detalii/proceduri strict medicale. Aș dori să fiu permanent ținută la curent cu ce se întâmplă, chiar și în timpul travaliului, pentru a putea avea încredere totală în deciziile luate, mai ales că voi fi singură cu echipa medicală și vor exista și momente de luciditate mai…puțină, să zicem. (de exemplu, nu concep să nu mi se spună dacă sunt probleme de cordon înfășurat sau alte pericole care amenință fătul; nu sunt panicoasa din fire și am o pregătire sanitar-veterinară care-mi permite să analizez/înțeleg din mai multe perspective situația). De asemenea, îmi asum responsabilitatea totală pentru opțiunile expuse și deciziile luate de mine.

În speranța să mă fi făcut înțeleasă fără să ofensez în vreun fel,
Va mulțumesc,

1 Comment + Add Comment

  • well, ori am vorbit eu limbi straine, ori Germania/Anglia sunt pe alta planeta…raspunsul primit este acesta: "Solicitarile dvs nu fac parte din actul medical. Etica si deontologia profesionala ma impiedica sa accept aceste solicitari. Cautati alt doctor! (V-am anulat deja programarea)." Oricum asta voi face…alt doctor, alt oras, alta tara daca trebuie…

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>