Modernizarea comertului in piata

Aug 14, 2009 by     No Comments    Posted under: Diverse

Din seria economice, o noua revelatie: aparitia automatelor in piata. De fapt semiautomate. Nu va impacientati, va lamuresc imediat.Dinainte sa plecam in concediu, am ramas cu gura cascata prin piata Dacia, cand la usa de la curtea interioara vad aparate uriase, frigidere cu dozaj de fapt, imense, de inox, pe care scria automat de lapte. Si nu orice lapte. Lapte proaspat de la mama ei, vaca, de 3,5-4% grasime, la un pret de exceptie: 2,5 lei pe l.

Ce sa zic, comertul cu automate e o varianta moderna, mai putin costisitoare de comercializare. Iar incercarea e de laudat. Curajoasa de-a dreptul.

Atata ca la taranii romani de la oras nu le poti pune asa ceva si sa te astepti sa cumpere pur si simplu. Nu! Trebuie 1 an 2, sa duci munca de convingere, ca e igienic, proaspat, bun, sa le dai sa guste, iar unii vor vrea sa le desfaci aparatul bucata cu bucata sa vada ei pe unde circula laptele in el, daca atinge plastic pana la iesire. (cand ti-l pune in recipientul tau, plastic, sticla, ce ai.)

Si dupa aceea se duc si-si iau punga de Prodlacta, cu lapte gata acrit in punga, ca asa stiu ei de-o viata ca trebuie sa cumpere, si apoi sa-l fiarba. Ca pasteurizarea e doar scrisa pe punga aia, in realitate cred ca nici n-au utilaj de asa ceva; doar de cate ori am luat, am tinut in frigider, a doua zi era acrit. Si sa nu-ti vina sa urli cand te intreaba vanzatoarea de la aprozar (reprezentanta perfecta a multimii gospodinelor orasene ca si obiceiuri, cunostinte, stil de viata) daca intr-adevar nu mai trebuie sa fierbi laptele Milli la carafa de plastic care ti l-a ginit in punga si pe care n-a dat niciodata 3 lei, sa incerce.

Semiautomatele din piata sunt operate de niste angajati-consilieri in halate albe (daca erau automate nu mai aveau angajatii), care fac educatia populatiei. La pretul asta, cu conditia sa fie laptele proaspat tot timpul intr-adevar, ar trebui sa faca piata praf. Ar trebui sa bata si comertul mobil, ala de vine tanti cu butoiul dimineata intre blocuri si suna din clopotel. Cum eu niciodata nu ma trezeam sambata la ora aia, imi convine de minune laptele asta din piata. Ca e acolo la orice ora.

Doar ca mai greu e sa schimbi mentalitatea oamenilor si reticenta la nou. Oricum au rezistat o luna deocamdata. Si din 2 aparate s-au facut 4. Sa speram ca rezista.

Totodata ma intreb de ce e posibil sa existe automate de cartele de telefon in Slatina, in strada, iar la Brasov nu? Pentru ca sunt mai ieftine?

Later edit: am aflat ca fiecare frigi e de la alta ferma, sunt 4 in total. Si sunt de la Poiana Marului. Au si peturi noi cu 0.5 (nu mai stiu care gramaj) lei buc, la 1 sau 2 l. Ma duc sa fierb laptele ­čśŤ

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>