Mere trase în caramel

Îți lasă gura apă când le vezi la târg, scumpe de te doare buzunaru’?

Se pot face și acasă, simplu:

Ingrediente:
* 8 mere de dimensiuni medii
* 1 lingură de oţet din vin
* 400 grame de zahăr
* 250 ml apă

opţional:
* nucă prăjită, tocată,fulgi de migdale, alune nesărate prăjite şi măcinate, fistic nesărat, tocat, fulgi de cocos, bombonele ornamentale

Se pregătesc merele, se spală, se șterg, se înfig pe băț.

Se amestecă zahărul cu apa şi oţetul într-un vas rezistent pentru cuptorul cu microunde (nu din plastic moale sau metal).

Se introduce vasul în cuptorul cu microunde timp de 5 minute, la temperatură maximă

Se scoate vasul, se amestecă bine şi se introduce din nou pentru 15-18 minute în cuptorul cu microunde, la temperatură maximă

Se scoate  caramelul din cuptor şi se lasă să se răcească puţin, timp de 2 minute.

Se trece fiecare măr prin caramel, se scurge de excesul de caramel deasupra vasului şi se pune la răcit pe o suprafaţă de marmură sau pe un platou ceramic, rece.

Opţional, puteţi trece mărul, cât caramelul este încă fierbinte pe el, prin nuci, alune, fistic, migdale tocate sau bombonele ornamentale.

Secrete:

  • nu folosiți lemn cu sevă amăruie pentru bețe (cum ar fi liliacul)
  • caramelul crește în volum la fierbere-folosiți un vas adânc
  • lăsați să se răcească bine, densitatea caramelului păstrează o inerţie termică ce poate provoca arsuri serioase
  • colorați caramelul cu coloranți alimentari, dacă doriți

Știați că: Merele trase în caramel existau în Marea Britanie încă din Evul Mediu şi erau servite cu precădere toamna şi iarnă, la târguri sau în Noaptea Artificiilor (5 noiembrie). Caramelul britanic, mai moale şi mai elastic – realizat din zahăr brun, unt, melasă şi puţin oţet – este concurat de cel american, mai tare şi mai crocant –  făcut din zahăr, apă şi colorant alimentar roşu.

Leave a comment

Leave a Reply