Legea unica de salarizare

“Guvernul se intalneste, astazi, cu sindicatele şi patronatele pentru a discuta despre proiectul legii unice de salarizare a bugetarilor.Premierul si cativa ministri, au avut, aseara, o intalnire informala in care au pus la punct strategia pentru consultarile de astazi.” -stire din ziar.

A se citi: au stabilit exact ce si cat taie (oricum aveau niste optiuni tare interesante: de taiat 40% sau 50% fata de  propunerile initiale din lege), respectiv ce  minciuni si imparteli sa le serveasca sindicatelor. Si cu ce sa le scoata ochii.

Cum ar fi ca salariul minim pe economie sa urce la jumatate din cel mediu, undeva la 900 brut, fata de 600, actual.
Sau ca noua lege ii va avantaja pe debutanti. Evident ca sa pui undeva, tai de altundeva. De la cei cu vechime, in cazul cadrelor didactice, de exemplu.

In cazul invatatorului, educatoarei, maistrului-instructor cu studii de nivel liceal, gradul II , 22-25 ani vechime, salariul din grila este acum 1.238 lei, la care se adauga 310 lei sporul de vechime, ceea ce inseamna un total brut de 1.548 lei. In legea salarizarii unice, coeficientul este 2,20, ceea ce inseamna ca totalul brut este 1.320 lei.

Adica, presupunand ca mi-as fi pastrat postul titular de invatatoare in loc sa merg la facultate, acum, cu peste 10 ani vechime, m-as trezi cu salariul redus; salariu care oricum era comparabil cu cel de profesor debutant de acum. O alegere inteleapta? Nu, vai! Noroc. Daca poti sa numesti asa guvernarea haotica si hotia de care n-am fugit (inca) spre occident.

Munciti, munciti, calificati-va, ca va rasplatim cu reducerea salariilor. Noua politica bugetara a Romaniei. Presupun ca daca tot vin alegerile, printre sloganurile electorale vom regasi dublarea/triplarea salariilor in x ani…dar cine va mai crede, hotilor?! Nu va mai ajunge, va bagati si in portofelul oamenilor muncitori acuma!

Presimt un val de greve la orizont…poate asa si-ar vedea un pic lungul nasului dragii de guvernanti. Daca ei sunt iresponsabili total, de ce n-ar fi si clasa muncitoare la o adica? Criza? Pai criza sa fie atunci! Magistratii nu mai deruleaza procesele, doctorii nu mai opereaza, profesorii nu mai tin lectiile…sa vedem ce se intampla?

Later edit: citesc acum in ziar ca “in anul 2010 nu va exista un impact macro-economic produs de aplicarea acestei legi, intrucat pentru intregul personal bugetar se va realiza numai reincadrarea acestuia cu mentinerea drepturilor salariale in plata in anul 2009”.
Deci eu nu mai inteleg nimic…la ce s-au mai agitat atata? doar ca e an electoral?

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Leave a Reply