Găluști cu prune – rețeta

Aug 12, 2009 by     No Comments    Posted under: Rețete

E bine că gospodinele mai discută la aprozar, ca uite așa îmi veni o idee ce să fac cu prunele alea de la țară care zac de 3 zile.Iacătă și rețeta (preluată de la Bucataria lui Radu, testată și reușită-între noi fie vorba, găsim acolo bunătăți uluitoare de care nici n-am auzit – de unele dintre ele):

GĂLUŞTI CU PRUNE
Gomboţii le spun secuii şi maghiarii. Austriecii şi nemţii, care le-au inventat, nu ştiu cum le spun (are dreptate Gabi lencek — germana e limba cu care comunică scafandrii când sunt sub apă).
• 1 kg cartofi    * 300 g făină    • 2 ouă * 500 g prune    * 50 g pesmet alb    • 300 g unt
* 200 g pesmet fin                 • 150 g zahăr vanilat             * praf scorţişoară
• sare
Se fierb cartofii în coajă, se curăţă, se lasă să se răcească, se trec prin maşină
Frământăm bine făina cu cartofii, ouăle şi un vârf de cuţit de sare
Se întinde aluatul până la o grosime de 0,5 cm
Se taie bucăţi cu gura unei halbe (trebuie să fie în stare să învelească o prună)
Se pune o oală de apă cu 1 linguriţă sare la fiert
Se scot sâmburii prunelor
Se freacă zahărul vanilat cu scorţişoară şi pesmet alb
Se presară zahărul în prune
Se pune pesmetul la prăjit în unt
Se înveleşte pruna în aluat, se lipeşte bine şi rotunjeşte
Se pun găluştele la fiert în apa clocotită
Când găluşca s-a ridicat şi pluteşte, se scoate cu spumiera şi se tăvăleşte în pesmetul prăjit apoi în zahăr vanilat
Se pun, într-o tavă unsă cu unt, un sfert de oră la cuptor, foc minuscul, să se înţeleagă
Se mai presară cu zahăr vanilat
Se oferă fierbinţi
Taine: Umpleţi pruna proaspătă cu o prună (sau o cireaşă, vişină, cireaşă amară) din dulceaţă.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>