Galusti cu lapte acru si pseudo-papanasi

Ma intreba Mihaela daca stiu sa fac galusti bune…problema mea era de care galusti…ca sunt 1000 de feluri. Pentru cele cu prune am pus deja reteta.

Se mai intampla sa am lapte acru, sau iaurt, sau lapte batut.

Si ies niste galusti fantastice din asa ceva, cu gris. Sau, ca alternativa, o parte le fac pseudo-papanasi, o parte galusti.

Intai se fierbe grisul in laptele acru, exact ca grisul cu lapte. Sa iasa o pasta nici prea tare si nici prea moale. Se punĀ  si 2 linguri de zahar si putina vanilie.

Apoi, se formeaza galusti cilindrice, 2 cm in diametru, max 5 cm lungi. Intre timp se pune unt in tigaie si apoi pesmet peste el, se prajeste un pic. Galustile cilindrice se arunca in tigaie, in pesmet, se intorc pe toate partile, la final, dupa ce s-a terminat “aluatul”, se mai pun un pic pe foc, sa se parleasca. Se servesc calde, cu zahar, miere, gem sau ce va trece prin cap.

Pentru pseudo-papanasi, se infierbanta ulei in tigaie, ca pentru papanasi. Se formeaza din aceeasi pasta de gris de mai sus rotocoale mici (cam un sfert de papanas veritabil) cu gaurica in mijloc. Se prajesc si pe o parte si pe alta pana la culoarea papanasilor si se servesc la fel ca papanasii, cu smantana si dulceata acrisoara.

Leave a comment

Leave a Reply