Fără prea multă bătaie de cap. Sau frământat. Și buuuun…a rupt toată lumea din el, fierbinte. Adică atunci când e proaspăt scos din cuptor, cald și pufos. Și bomba: făcut în cuptorul aragazului pe gaz. Cu umplutură de nuci/migdale/smochine.

Cum am făcut? Se dizolvă 250 g de zahăr cu 500 ml lapte încălzit, se pune vanilie. Separat, se face o maia din 50 g drojdie cu puțină făină și câteva linguri de lapte călduț și se lasă la loc cald să crească timp de 10-15 minute.

Tot separat 5 gălbenușuri se amestecă cu puțină sare, se pot pune și coji rase de lămâi/portocale și/sau esența de rom – eu nu pun, adăugăm maiaua, restul de lapte călduț și începem să frământăm. Pe măsură ce frământăm adăugăm și 200 g unt topit și continuăm frământarea cât considerăm, conform rețetei 30-40 de minute…eu nu cred că am stat mai mult de 10. Am mai îmbogățit în schimb cu bucățele de fructe confiate și bucățele de migdală și ciocolată.

Acoperim castronul cu un șervet și îl lăsăm la crescut, în loc cald și ferit de curent timp de o oră și jumătate.

Pentru umplutură: Într-un bol amestecăm cele 5 albușuri cu 200g zahăr pudră și zahăr vanilat, adăugăm 300 g nucă și 200 g migdale măcinate și amestecăm bine.Smochinele uscate se blenduiesc și se adaugă peste amestecul de mai sus și omogenizăm bine compoziția.

 

 După ce a crescut, mai ales dacă aveți forme de cozonacei, aluatul se împarte în bucăți mici și egale, apoi se întind cu mâna, se pune în mijloc câte o lingură plină de umplutură, și se strâng formând o sferă. Aluatul meu era foarte moale și foarte greu de stăpânit să nu explodeze, dar cu atât mai fraged a fost cozonacul. Pentru efectul artistic, punem sfera pe masă de lucru și dăm ușor cu făcălețul peste el, formându-l mai lung cu grijă ca să nu iasă umplutura. Folosindu-ne de un cuțit, îi facem 5 tăieturi, străpungând coca. Se apucă de capete și se răsucește, apoi se formează cu grijă un melc. De fapt nu contează exact ce le facem, doar să se răspândească oarecum umplutura prin el. Punem florile de cozonac în tăvițe termorezistente mici, sau una lângă alta într-o tavă mai mare de prăjituri chiar – că eu doar asta am avut, le ungem cu gălbenuș de ou și le lăsăm să crească în tavă timp de 30 minute. Le dăm apoi la cuptor timp de 40 – 45 minute.
Când sunt gata putem presăra puțin zahăr pudră deasupra și putem servi.
Poftă bună! Cozonacul meu e cel din poză!

Leave a comment

Leave a Reply