De la Brașov la Băile Olănești

Aug 7, 2012 by     No Comments    Posted under: Diverse

Prima zi a călătoriei.

Obiective turistice de pe listă: Transfăgărășan, Cascada Bâlea, Lacul Bâlea, Lacul Capra, Cascada Capra, lacul de acumulare Vidraru, Baraj Vidraru, cheile Argeșului, cetatea Poienari, Curtea de Argeș (mănăstirea cu biserica episcopală, Biserica  și Curtea Domnească, Biserica Olari, Fântâna lui Manole, Sala lui Manole – de fapt nevizitabilă, ruinele bisericii Sân Nicoară).

Realizate: 9 din 15. Un procent bun.

Cum se ajunge cu mașina la:

1. Transfăgărășan: simplu, la stânga după ce ai ieșit din Arpașu de Jos, dinspre Brașov. e o intersecție mare, bine indicată.

2. Cascada Bâlea: pe drum, oprire la cabana Cascada Bâlei, 30 de minute pe jos până la baza cascadei pe marcaj punct roșu (n-am admirat-o decât din drum de mai sus).

3. Bâlea lac: spre vârf, înainte de tunel, multe tarabe, drumeag la stânga, cabanele Paltinu si Bâlea lac. Traseu până la lacul Capra cca 45 de minute, marcaj cruce albastră. N-am oprit nici aici din criză de timp (am plecat târziu).

4. Cascada Capra -la vale, pe stânga, la cca 5 km de Bâlea lac. Tarabe prezente. Văzută din mers.

5. Lacul de acumulare Vidraru: mergi și tot mergi șerpuind pe lângă el, până te saturi… chiar înainte de baraj, e un hotel micuț, multe tarabe, indicatoare de trasee până la statuia lui Prometeu (dacă nu vrei să plătești să urci pe scări/lift? de pe baraj), unde e mai probabil să găsești un locșor de parcare mocca, la baraj noi n-am găsit și n-am mai oprit.

6. Baraj: se trece pe el, vedere minunată către lac, parcare în capătul opus dacă e loc, chiar și după tunel există câteva locuri.

7. Cheile Argeșului: drumul șerpuiește și coboară pe chei, pe un colț de stâncă în dreapta sus se vede silueta cetății din câteva unghiuri, îți bagi picioarele tot coborând pe drum și gândindu-te cât o să ai de urcat înapoi pe jos pâna pe stânca aia…

8. Cetatea Poienari: deși apare ca fiind la Căpățâneni în toate informațiile de pe net, e la dumul principal, în afara localității. Tot coborând pe chei, se ajunge la o fabrica cu multe transformatoare imense/fire/etc. pe dreapta drumului, câteva tarabe, mașini oprite și pe o parte și pe alta. Încep niște scări în urcare, vreo 1680, prin pădure totuși, ia cam 2 ore urcat, vizitat si coborât în ritm lejer. Deși scrie jos pe tot felul de tăblițe tarife de 100 lei de fotograf profesionist și nimic de amatori, am plătit intrarea 4 lei de persoană și n-a întrebat nimeni de camerele atârnate de gât. suveniruri la portar. Program zilnic: mai-septembrie 9-20, oct-aprilie 9-17.

9-15. Curtea de Argeș: multe sensuri unice foarte lungi.Din direcția noastră, se merge înainte pe centură cam 1 km, apoi se intră la stânga către centru, și iară stânga către mănăstire, înapoi până în dreptul intrării pe centură, unde era interzis la stânga.  Parcare pe stradă, între spațiul verde din fața porții și  părculețul de peste drum de poarta mănăstirii, unde e fântâna. Suveniruri la intrarea la mănăstire, unde se plătește intrarea și la tarabele de la fântână. Sensul unic dă…tot în centură. Iară în față până la centru, parcare în fața Curții Domnești, de acolo se vizitează restul obiectivelor pe jos. Seara la 7 curtea era deschisă, biserica se vizita doar cu ghid de la muzeu (peste drum de parcare, închis după 6).

Plecat din Brașov la 12.00. Ajuns la Băile Olănești la 21.30. Dormit la pensiunea Brădișor, de unde ne-a sunat omul de 3-4 ori să fie sigur că nu ne rătăcim (plătisem în avans). Foarte drăguță și stațiunea și pensiunea și oamenii. Tenis de masă, terasă, cu aragaz, cu cafea și zahăr lângă ibric, loc de joacă copii, balansoar. Atenție, drum explodat prin localitate. Recomand max 10 km/oră

Impresii în articolul următor.

Vizualizare hartă mărită

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>