Prea multe bisericiEvident, este vorba de România secolului 21, anul 2010 e.n. Nu știu cât de reale sunt datele, însă arată, încă o dată, cât de bine ni se potrivește denumirea: țara contrastelor.
La prima vedere, nu e nimic rău în faptul că avem biserici. Chiar și plătite în mare parte din banii publici, care nu mai există acum pentru plata salariilor oamenilor.
Dar luate comparativ, cifrele arată a societate din Evul Mediu. În România sunt 18.300 de biserici şi doar 4.700 de şcoli generale şi 425 de spitale.
În acest context, nu mă miră acțiunile Asociaţiei Secular-Umaniste din România (ASUR), care protestează împotriva neimpozitării bisericii cu panouri publicitare. La fel de bine ar putea să le răspundă vreun oficial că economia de piață livrează ceea ce se cere. Cum copii de vârstă școlară au fost puțini, s-au închis școli. Să vedem ce-or face când vine din urmă generația care nu încape deja în grădinițe sau creșe. Cu spitalele, e mai dubios. Nu cred că nu se cer pe piață. Dar nu sunt bani pentru ele. Și totuși s-au găsit bani pentru biserici. Chiar și pentru acoperișul poleit cu aur al bisericii din Ghimbav. (vezi foto – sursa) Hmm…
Iar în ceea ce privește ideea că, cultele religioase, deşi oferă servicii numeroase şi diverse, depăşind cu mult oficierea regulată a slujbei, îşi desfăşoară în voie activităţile lucrative, iar sume importante scapă de fiscalizare şi alimentează economia subterană, tind să fiu foarte de acord cu ea.
Sursa.

Leave a comment

Leave a Reply